De medische wetenschap heeft de functie van fascia ontdekt!

Newfound ‘organ’ had been missed by standard method for visualizing anatomy” is de titel van een artikel dat vandaag gepubliceerd is in Scientific Reports door een NYU School of Medicine patholoog. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En over welk nieuw ontdekt ‘orgaan’ gaat het? Juist. Het interstitium: the fascinating fascia. Connective tissue. Het bindweefsel waar Thomas Bowen een kleine 40 jaar geleden(!) een lange en intensieve studie naar deed en waar wij, Bowen therapeuten èn paardeneigenaren, hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor zijn.

De fascia die wij tijdens dissecties op paarden (werkelijk overal!) tegenkomen, doet niet zo veel meer (behalve oersterk zijn). Evenals onder de microscoop van de in het artikel genoemde wetenschappers is fascia, post mortem, dan immers niet meer gevuld.

De fascia in het levende lichaam echter, doet alles: niet alleen organen, spieren, pezen, bloedvaten en huid omhullen maar het zorgt ook (en vooral) voor opname van bouwstoffen, afvoer van afvalstoffen, transport van lymfevocht… kortom: een bijzonder belangrijk ‘orgaan’ dat, om goed te kunnen blijven functioneren, de ruimte moet blijven houden en niet mag gaan verkleven (wat het, door verschillende oorzaken, met name bij paarden, helaas toch doet). Gelukkig bestaat daarvoor de Bowentechniek.

En inderdaad, zoals de wetenschappers in dit artikel schrijven: een paard met (kwaadaardige) tumoren zal ik niet behandelen. Want dat soort cellen wil je deze ‘lymfe-snelweg’ niet opsturen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen.

En verder vind ik het fantastisch om te lezen dat de medische wetenschap de functie van fascia steeds meer (h)erkent. Mijn avond kan niet meer stuk.

Lees hier het hele artikel.