Waarom Bowen?

FP111Bowen therapie is een zachte manuele behandelmethode. De paarden die ik behandel ontspannen meestal al binnen enkele minuten. Bowen therapie werkt vooral op de fascia: het bindweefsel dat alle spieren, pezen, botten, gewrichten, zenuwen en bloedvaten door het gehele lichaam omhult. Een Bowen behandeling stimuleert de bloedsomloop en daarmee de afvoer van afvalstoffen en de opname van voedingsstoffen. Ook heeft Bowen therapie  een sterke invloed op het lymfestelsel.

Het ‘losmaken’ van fascia (lees ook: fascinating-fascia-wat-is-dat-nou-eigenlijk) helpt het genezingsproces na ziekte of letsel te versnellen, maar helpt het paard ook bij stijve spieren, spieratrofie, oedeem (‘stalbenen’) en na koliek.

Bowen Therapie is ter verbetering van de (sport-)prestaties buitengewoon effectief.

Bovendien vermindert het, bij regelmatig behandelen, de kans op blessures aanzienlijk. In de praktijk blijkt ook de hersteltijd na inspanning veel korter.

Als een paard pijn heeft, bijvoorbeeld door een slecht passend zadel of hoofdstel, zal hij dat (duidelijk of juist subtiel) aangeven. Indicatoren van pijn kunnen zijn: verandering in de houding van het paard, boos / agressief reageren op het zadel (of tijdens het aansingelen), verandering in gedrag tijdens het rijden.

Bij enige twijfel: laat je paard nakijken door je paardenarts of –therapeut zodat je er tijdig iets aan kan (laten) doen. Je wilt er immers niet pas na maanden achter komen dat je hebt doorgereden met een paard dat ergens last van heeft en zijn signalen hebt genegeerd terwijl dit vaak erg goed te verhelpen (en te voorkomen!) is.

Ook daarom is preventief behandelen aan te bevelen. Hiermee kun je een hoop frustratie (bij je paard en bij jou) voorkomen.

Let op: ik ben geen dierenarts! Wel kan ik je adviseren of het zinvol is een paarden/dierenarts, paardentandarts, hoefsmid, zadelmaker of andere specialist te raadplegen.

Geef een antwoord