Behandeling

cropped-Bregje-11.jpg

Wat kun je verwachten van een Bowen/Bodywork behandeling

Tijdens alle behandelingen gebruik ik een holistische benadering, wat betekent dat ik het hele paard beoordeel en niet alleen kijk naar het (lokale) probleem. Iedere behandeling wordt aangepast aan de conditie van het paard. Alleen bij acute klachten kan het zijn dat eerst het gebied van de klacht behandeld wordt en daarna pas het gehele paard.

Een Bowen behandeling typeert zich met name door de rolbeweging welke de fascia (bindweefselstructuren) als het ware losmaakt en de pauzes die steeds tussen een serie rolbewegingen gehouden wordt. De Bowen-rolbeweging brengt, via de fascia, een keten van reacties op gang, welke effect hebben op alle systemen van het lichaam. In de meeste gevallen leiden deze reacties tot ontspanning en daarmee tot het terugvinden van een optimaal evenwicht in het lichaam (homeostase). Het gehele lichaam wordt aangespoord oplossingen te vinden die een aanwezige onbalans opheffen, waardoor organen en weefsels weer goed gaan functioneren. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van het lichaamseigen geheugen en de mogelijkheden van het lichaam om te herstellen. De fascia is daarbij de verbindende factor.

Voorafgaand aan elke behandeling vindt een intake plaats; deze is bij latere behandelingen ook bedoeld om veranderingen te bespreken. Na het afnemen van deze anamnese wil ik het paard even zien bewegen om een ganganalyse te kunnen maken. Hierna wordt het paard gepalpeerd om een algemene indruk te krijgen van eventuele spierspanningen.

De behandeling die hier op volgt, duurt ongeveer 45 minuten. Hierin zitten ook de pauzes die het lichaam de gelegenheid geven te reageren op de gebruikte rolbewegingen. Dit zorgt voor een optimale reactie bij het paard (ook wel “The Melt” genoemd) en dat maakt deze pauzes even belangrijk als de handelingen zelf.

Tijdens de beoordeling, palpatie en de behandeling zullen we bespreken:

  • De ganganalyse
  • Gezondheid- en prestatiegeschiedenis
  • Voeding
  • (Gevoeligheids)reacties tijdens palpatie
  • Herstelprogramma: wat kun je doen om het paard te helpen fit te worden en te blijven

Wat kun je verwachten na een behandeling

Direct na de behandeling zal het paard even een moment nodig hebben om ‘bij te komen’ in zijn/haar eigen vertrouwde omgeving (meestal zijn stal) waar hij kan drinken, ruwvoer kan eten en plassen / mesten.

Het paard zal het meeste voordeel halen uit de behandeling als het de eerste 3 dagen er na niet aan het werk hoeft. Beweging blijft natuurlijk wel noodzakelijk: indien het paard op stal staat, wandel dan deze dagen minimaal twee keer per dag ongeveer 30 minuten.

Paarden van alle rassen en leeftijden kunnen behandeld worden en er zijn nagenoeg geen contra-indicaties om een paard met Bowen Therapie te behandelen.

Hoeveel behandelingen heeft jouw paard nodig

Hoeveel behandelingen jouw paard nodig heeft, hangt af van de gezondheid van het paard. Voor de meeste paarden zal 2-3 behandelingen volstaan, elk half jaar een preventieve behandeling wordt aanbevolen.

Duur van een behandeling
Een normale behandeling duurt totaal ongeveer 1 à 1,5 uur.

Tarief:
Per behandeling: € 85,-

(pinnen, contant of bankoverschrijving)

Reiskosten:
€ 0,25 per km (heen en terugreis).
Binnen een straal van 20 km vanaf Naarden (postcode 1412 DJ) breng ik geen reiskosten in rekening.

Bij acute problemen altijd de dierenarts bellen!

Geef een antwoord