Zomerse dagen

Heerlijk, de zon schijnt! Paarden zijn echter heel slecht in het verliezen van warmte door hun opeengepakte massa op 4 (relatief) dunne beentjes. Hoe koel je een paard het beste af na het rijden/longeren? Spuit hem nat met koud water en ga stappen. Door de beweging van het stappen komt er wind langs hun natte lichaam waardoor ze afkoelen. Als paarden te lang een lichaamstemperatuur hebben van 41 graden of meer, dan stollen de eiwitten in de spieren. Dit is onomkeerbaar en er kunnen kleine beschadigingen in de spier ontstaan.

Ook BIT-magazine heeft deze maand aandacht voor oververhitte paarden:
Vind jij het te warm om prestaties te verrichten, dan is het voor je paard waarschijnlijk ook te warm. Volgens gedragsdeskundige dr. Machteld van Dierendonck moeten we deze oude regel beter naleven. De kans dat paarden een zonnesteek oplopen is namelijk groter dan we denken. “Op een hete dag kan twee uur in de zon staan al genoeg zijn. En hoe donkerder het paard, hoe groter het risico!”

Let dus op met wedstrijden en lange buitenritten. Het voorkomen van oververhitting en een zonnesteek is vrij simpel: Zorg voor voldoende schaduw in de wei. De meest paarden staan liever in de regen dan in de volle zon! Is er geen of onvoldoende schaduw in de wei of heeft je paard eerder last gehad van oververhitting, zet hem dan op het heetst van de dag binnen. Houd veulens extra in de gaten. De merries kunnen misschien tegen de warmte, de veulens nog niet. Maar zij blijven bij hun moeder en zoeken niet zelf de koelte op.

Raakt je paard toch oververhit, zet hem dan direct in de schaduw en zorg voor afkoeling. Spoel hals en borst enkele minuten af met water. Op deze plaatsen liggen de grootste aders meer aan de oppervlakte. Gebruik een zweetmes, zodat het overtollige water geen ‘warme deken’ vormt en herhaal het afspoelen eventueel.

Dit is ook een (slimme!) manier om schaduw in de wei te creëren..

Dit is ook een (slimme!) manier om schaduw in de wei te creëren..