Een geslaagde avond bij NML health:

Kijk naar je paard! Dat was de boodschap van een geslaagde Ruitersportavond

Een volle zaal met betrokken professionals uit de ruitersportwereld, twee deskundige sprekers en het PUUR team waren de ingrediënten van een zeer geslaagde ruitersportavond bij NML health. Kijk naar je paard! Dat was de onderliggende boodschap van beide presentaties.

Bowen Therapeute Eva Goudswaard vertelde over haar fascinatie voor fascia. Een fascinatie die voor haar handen en voeten kreeg in de Bowen Therapie, een uit Australië overgewaaide bindweefseltechniek voor paarden.

Fascinatie voor fascia

Fascia, het vlies rondom spieren en andere structuren in het lichaam spelen een hoofdrol in een goed functionerend paardenlichaam. Bij problemen – spierblessure, maar ook darmproblemen of wat er ook maar mis kan zijn in het lichaam – gaat deze fascia verkleven en verstoort het het zelf genezend vermogen van het paard. De belangrijke rol van fascia wordt binnen de wetenschap steeds meer onderkend.

Eva: “Stress is de belangrijkste boosdoener waardoor de fascia in het lichaam gaat verstijven. Helaas is stress niet te vermijden voor onze paarden: van nature zijn het vlucht- en kuddedieren en al doen we nog zo ons best, we brengen ze in situaties die in feite niet met hun natuur overeenkomen. Daarom vraag ik bij de anamnese altijd uitgebreid naar de voorgeschiedenis van het paard, wat heeft het allemaal meegemaakt in zijn leven? En wat kunnen we doen om het het dier aangenamer te maken. Daarnaast zeg ik altijd: kijk, luister naar, voel en ruik je paard. Ja. Ook ruiken, want ook gebitsproblemen hebben een enorme impact op de fascia en gezondheid van je paard.”

Met filmpjes illustreerde Eva wat ze bedoelt met ‘kijk naar je paard’. En inderdaad, als je weet waar je op moet letten, wordt het zo duidelijk wat je paard in zijn beweging je wilt vertellen. Eva: “Bij een gezond paard beweegt tijdens de gang alles mee. Wanneer je ziet dat je paard stijver of onregelmatig gaat lopen – kort lopen is heel kenmerkend bij verstijfde of verkleefde fascia – of zijn atletisch vermogen kwijtraakt, dan is het goed om in te grijpen. Met Bowen Therapie waarbij de fascia wordt losgemaakt spreek je het zelf herstellend vermogen weer aan. Elke keer geniet ik ervan om te zien hoe goed dat werkt.” Ook na een blessure of een stressperiode is het goed om naar de conditie van de fascia te kijken. Slecht verharen en het onvoldoende opnemen van voedingsstoffen zijn andere signalen dat de fascia verstijfd of verkleefd zijn. “Door het losmaken van de fascia worden supplementen en bouwstoffen beter opgenomen en afvalstoffen afgevoerd. Dat draagt bij aan het herstel van de gezondheid”, aldus de Bowen Therapeute.

Lees hier het hele artikel.